Індіанці показали їм, з чого виготовлений м'яч. Вони підвели їх до високого дерева з дивною плямистою корою. Це була гевея. Індіанець надрізав кору, і по стовбуру побігла біла густа рідина. На повітрі вона затверділа, як смола, і потемніла. "Кау-чу" - так називали індіанці сік гевеї. Потім дізналися, що "кау-чу" в перекладі з індіанської означає "сльози дерева". Так до наших днів майже на всіх мовах і залишилася індіанська назва цієї маси. Ми говоримо: каучук.
Здавна індіанці користувались каучуком. Вони виготовляли з нього пляшки, взуття, іграшки, промазували щілини між дошками в човнах.
А в Європі з каучуком нічого не могли вдіяти. Причина була в тому, що каучук можна обробляти, поки він свіжий. Затверділий каучук годився лише для стирання записів олівцем.
В 1823 році англійський хімік Макінтош винайшов розчин, що розм'якшував каучук. Таким каучуком стали просочувати тканину і виготовляти з неї непромокальні плащі. На честь цього хіміка плащі в Англії до цих пір називають макінтошами. Тоді ж появилися перші калоші.
Ч. Макінтош |
І лише в 1839 році американець Ч. Гудьїр винайшов засіб зберегти і в жару, і в холод властивості свіжого каучуку - його пружність і гнучкість. Виявилось, що треба нагрівати каучук із сіркою, сажею, крейдою та іншими речовинами. Цей спосіб тепер називають вулканізацією. Вулканізований каучук називають гумою. Гумі зразу ж знайшли широке застосування.
Однак гевея росла лише в одній країні - в Бразилії. Уряд Бразилії, бажаючи зберегти першість в торгівлі каучуком, заборонив вивіз насіння гевеї. Англійські купці відправили в Бразилію під виглядом ботаніка спритного ділка, який зумів дістати - а по суті вкрасти - 80 тис. зерен гевеї. З цих зерен виросло тільки 22 дерева на острові Цейлон (тепер Шрі-Ланка). Вони стали родоначальниками великих плантацій гевеї в тропічних країнах - в Індонезії, В'єтнамі та інших.
Немає коментарів:
Дописати коментар